Što je to Plavi ekran (BSOD)?

Što je plavi ekran smrti (BSOD)? 
Službeno nazvan zaustavni zaslon ili zaustavna pogreška, plavi ekran smrti (BSOD) je najneželjenija pogreška, odmah iza zlonamjernog softvera ili ransomwarea jer pokazuje da korisnika čeka vrlo loš dan.


Dolazi bez upozorenja i svi nespremljeni radovi odmah se gube. A s obzirom na ono što pokazuje, to bi mogao biti najmanji problem korisnika. BSOD-ovi su rezultat softverske pogreške upravljačkog programa ili problema s hardverom.

BSOD je potpuni kvar sustava na razini jezgre sustava Windows zbog problema s upravljačkim programima i/ili hardverom sustava Windows. Ne radi se o rušenju aplikacije. Ako se preglednik sruši, Windows nastavlja raditi. Vrlo je rijetko da aplikacija može uzrokovati plavi ekran jer radi na višoj razini operativnog sustava.Izraz plavi ekran smrti proizlazi iz činjenice da se pojavljuje plavi ekran s bijelim tekstom koji opisuje pogrešku kada se pojavi. Sve do Windowsa 7, BSOD je bio pun informacija o hardveru koje su većini korisnika bile beskorisne.

Kada ga pogodi BSOD, računalo prestaje raditi radi vlastite zaštite kako bi spriječilo katastrofalan kvar hardvera ili oštećenje uređaja, dok stvara datoteku ispisa memorije i zapisuje je na disk. Korisnici tada moraju resetirati svoje sustave kako bi ponovno pokrenuli Windows. Kada se računalo ponovno pokrene nakon primitka BSOD-a, ono prolazi kroz automatski postupak rješavanja problema i popravka. Međutim, ako Windows ne može riješiti problem, korisnici ga mogu pokušati riješiti sami. Što uzrokuje BSOD? Postoje dva uzroka za BSOD: hardver i softver. Na softverskoj razini to bi najvjerojatnije bili softverski drajveri za hardverske uređaje. Loš upravljački program uređaja može lako uzrokovati BSOD. Daleko je manje vjerojatno da bi ga aplikacija poput Microsoft Worda uzrokovala, ali nije nemoguće. Ako se BSOD pojavi nakon nadogradnje upravljačkog programa uređaja, rješenje je vratiti ili deinstalirati upravljački program -- ili ga možda ponovno instalirati -- jer je početna instalacija mogla biti oštećena. Također može postojati greška vrlo niske razine u firmveru ili BIOS-u. U tom slučaju, korisnici bi trebali zatražiti nadogradnju BIOS-a kod proizvođača matične ploče. Ako je problem s hardverskom komponentom kao što je grafička kartica ili zvučna ploča, najlakši način da provjerite je da uklonite ploču i vidite je li problem i dalje prisutan. Za vitalnije komponente kao što su SSD (solid-state diskovi) i memorija, postoje uslužni programi za pokretanje dijagnostike. Većina proizvođača SSD-ova ima besplatne uslužne programe za testiranje svog hardvera, dok je besplatni uslužni program MemTest86 standard za testiranje memorije. Rjeđi uzroci BSOD-a su nedostatak prostora na disku i zlonamjerni softver. Ako računalu nedostaje prostora na pogonu C:, Windows swap ili stranična datoteka mogu imati problema. Zlonamjerni softver može uzrokovati probleme ako infekcija uzrokuje oštećenje glavnog zapisa za pokretanje tvrdog diska ili su sistemske datoteke oštećene. Rješavanje problema s BSOD-om Tijekom BSOD-a, stop kodovi se pojavljuju na dnu zaslona. Postoji ukupno 270 kodova zaustavljanja, ali većina je iznimno rijetka. Evo najčešćih:

KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED
An error in the kernel process associated with incompatibility or equipment malfunction.

NTFS_FILE_SYSTEM
This is a drive error caused during read or write, usually due to data integrity on disk or in memory.

DATA_BUS_ERROR
This is the result of errors in RAM. The cause may be incompatible or defective memory sticks.

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
This error may be due to a malfunction of the drivers, system services or incompatible software.

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
This is an error related to the swap file during operation of file systems or failure of a service or software.
Podijeli ovaj post